Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa - nowe procedury bezpieczeństwa

05 maja 2020
źródło: materiały prasowe Sfinks

Spółka Sfinks Polska, która zarządza sieciami restauracji tj. Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Fabryka Pizzy, rozpoczęła przygotowania do odmrożenia gospodarki.  Sieć opracowała 10 nowych procedur bezpieczeństwa sanitarnego (Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa), które będą obowiązywać w lokalach po otwarciu punktów gastronomicznych. Wytyczne mają na celu minimalizować ryzyko powrotu epidemii koronawirusa, ale także zwiększać bezpieczeństwo gości i pracowników restauracji.

Zależy nam na tym, aby nasze restauracje były strefami wolnymi od koronawirusa oraz żeby były to miejsca bezpieczne dla naszych gości i pracowników. Stąd „ Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa” – tłumaczy Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska.

Do dotychczasowych zasad w zakresie czystości i higieny zostanie wdrożonych 10 dodatkowych procedur, zwanych Antywirusową Dziesiątką Sfinksa, której treść będzie brzmieć następująco:

1. Stoliki będą dezynfekowane po każdym gościu oraz w dowolnym momencie na prośbę gości.

2. Kelnerzy i kucharze będą mieli obowiązek noszenia maseczek i rękawiczek.

3. Restauracje zapewnią gościom płyn dezynfekujący w toaletach oraz w widocznym miejscu na sali konsumpcyjnej.

4. Karty menu będą dezynfekowane po każdym użyciu.

5. Na prośbę gościa udostępniane będą jednorazowe sztućce.

6. Przyprawy będą serwowane w jednorazowych opakowaniach.

7. Naczynia i sztućce będą podwójnie wyparzane i dezynfekowane.

8. Pracownicy restauracji przystąpią do pracy po codziennym pomiarze temperatury.

9. Wszystkie klamki oraz włączniki w restauracji będą dezynfekowane kilka razy dziennie.

10. Liczba audytów bezpieczeństwa zostanie podwojona w całej sieci.

Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa to efekt pracy zespołów wewnętrznych, dostawców oraz konsultacji z ekspertami zewnętrznymi. Już teraz kończymy przygotowania w zakresie zapewnienia środków dezynfekcyjnych i środków ochrony dla pracowników oraz przeprowadzenia cyklu szkoleń dla restauratorów i personeludodaje Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska, właścicielka sieci Sphinx, Piwiarnia Warki, Chłopskie Jadło i WOOK.

„Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa” ma być rozszerzana o kolejne punkty, zgodnie z zaleceniami wprowadzanymi przez rząd.

***

Polecamy także:

Sonda: wsparcie farnczyzobiorców w dobie koronawirusa- Sfinks Polska

Sonda: wsparcie farnczyzobiorców w dobie koronawirusa- Sfinks Polska

Opublikowane przez: Daria Kania-Baran
facebook
x
Zapisz się do newslettera