Domino's - idealny biznes dla Entuzjastów Pizzy!

03 sie 2020

Domino's to sieć restauracji działająca na rynku międzynarodowym. Spółka powstała w 1960 roku i jest jedną z najpopularniejszych franczyz na świecie. O modelu franczyzowym Domino's mieliśmy okazję porozmawiać z Michałem Niedbałą - Dyrektorem ds. Operacyjnych Domino's.

Domino's to firma znana na całym świecie. W ilu krajach obecnie Państwo działacie?

Działamy obecnie w 93 krajach na 6 kontynentach.

Czyli można uznać, że jesteście Państwo masterfranczyobiorcą Domino's na polskie rynki?

Tak DP Polska S.A. jest masterfranczyzobiorcą na Polskę.

Domino's - idealny biznes dla Entuzjastów Pizzy!

Co trzeba zrobić, aby otworzyć własną restaurację pod szyldem Domino's?

Na pewno zgłosić się do nas z zapytaniem o franczyzę i wybraną formę rozwoju. A możliwości, aby zostać Franczyzobiorcą jest kilka. Można otworzyć restaurację w lokalu, który należy do Franczyzobiorcy lub jest bezpośrednio przez niego dzierżawiony. Można zwrócić się z prośbą o wyszukanie dogodnej lokalizacji w określonym mieście. I jeszcze jeden − chyba najłatwiejszy sposób − można odkupić istniejący lokal, który obecnie prowadzony jest w ramach struktur własnych DP.

Jakie macie Państwo wymagania co do weryfikacji potencjalnych kandydatów na franczyzobiorców?

Kandydat powinien być przede wszystkim Entuzjastą Pizzy! Preferujemy osoby z doświadczeniem we własnym biznesie (min. 3 lata) lub z doświadczeniem w gastronomii. Doświadczenie w zarządzaniu zespołem jest dodatkowym atutem. Współpracę traktujemy jako projekt długoterminowy i w związku z tym szukamy przedsiębiorców nastawionych na wzrost i rozwój własnego biznesu, gotowych osobiście zaangażować się w prowadzenie pizzerii. Cenimy osoby otwarte na zmiany, z zapałem do nauki, a przy tym bezkompromisowe w kwestii najwyższej jakości produktów i poziomu obsługi klienta.

Domino's - idealny biznes dla Entuzjastów Pizzy!

Co z opłatami początkowymi? Jakiej wielkości są to koszty?

Minimalna kwota inwestycji: 95 000 euro. Jest ona uzależniona m.in. od posiadania własnego lokalu oraz przewidywanych kosztów adaptacji wynajmowanego lokalu. Opłata wstępna to  7.000 euro.

A lokalizacja? Czy można otworzyć pizzerie Domino's wszędzie?

Wszędzie może nie, ale prawie wszędzie. Bazujemy na modelu biznesowym nastawionym na dostawę pizzy, więc szukamy takich lokalizacji, które swoim zasięgiem obejmą jak najwięcej domów i mieszkań przy zapewnieniu jak najkrótszego czasu dostawy. Chcę podkreślić, że dostarczamy pizzę w mniej niż 30 minut od chwili złożenia zamówienia. Wymaga to od nas dużej sprawności operacyjnej oraz rozwagi w doborze lokalizacji.

Ile obecnie skupiacie Państwo jednostek franczyzowych w Polsce?

Mamy w tej chwili ośmiu franczyzobiorców, którzy prowadzą łącznie 19 restauracji.

Mówiliśmy wcześniej o doświadczeniu. Więc do tego tematu powrócę. Czy właściciele tych franczyz są wykwalifikowanymi kucharzami?

Nie i nie jest to wymagane. Wszystkich procedur uczymy naszych kandydatów na Franczyzobiorców. Choć pracuję w gastronomii ponad 20 lat to i ja nie mam dyplomu kucharza.

Komu nie poleciłby Pan franczyzy Domino's?

Ludziom, którzy nie wierzą w pracę w gastronomii. Biznes ten jest dla każdego kto chce rozwijać się z jedną z najsilniejszych marek w swoim segmencie i jednocześnie z jedną z największych firm franczyzowych na świecie. Jest to bezpieczny wybór dla osób, które obawiają się ryzyk związanych z wyzwaniami teraźniejszości. Nie bez powodu nawiązuje do stanu epidemii. Z dumą podkreślam, że w tych trudnych czasach nasz model biznesowy pozwolił nam funkcjonować i dostarczać pizzę do naszych klientów nawet bez jednej godziny przestoju, a jako marka odpowiedzialna społecznie aktywnie włączyliśmy się do akcji WzywamyPosiłki.

Dziękuję za rozmowę!

***

Polecamy także:

Franczyza lodów receptury Magdy Gessler!

Franczyza lodów receptury Magdy Gessler!

Tagi:

Opublikowane przez: Daria Kania-Baran
facebook
x
Zapisz się do newslettera