EKO franczyza - to się kupuje!

03 czerwca 2020

Ekologia stała się siłą napędową nie tylko nauki, ale także biznesu. To ona od kilku lat kreuje i wyznacza drogi wielu przedsiębiorcom.  Życie zgodne z ochroną środowiska nie jest już bowiem tylko trendem. To wyznacznik i standard w niemalże każdej firmie.

Ekologiczne podejście do biznesu  zostało wywołane przede wszystkim przez samych konsumentów, ale również przez regulacje prawne. Do 2021 roku zgodnie z zaleceniami UE zakazane będzie produkowanie między innymi plastikowych sztućców.

Jakie franczyzy EKO możemy znaleźć w Polsce?

1. Sklep z żywnością ekologiczną

To coraz popularniejsza forma, z której korzystają przeważnie konsumenci z dużych aglomeracji miejskich. W asortymencie takiego sklepu można znaleźć ekologiczny nabiał, kasze, makarony, prawdziwy chleb oraz jaja. Co więcej, większość sklepów ma także poszerzony asortyment o produkty bezglutenowe, bez laktozy, bez cukru, czy stricte regionalne. Na rynku istnieje kilka konceptów, które oferują współpracę franczyzową. Inwestycja w taki biznes to około 30- 100 tysięcy złotych - w zależności od wielkości sklepu.

Popularność zyskały także sklepiki, które oferują usługę delivery. Coraz częściej konsumenci korzystają z usług dowozu świeżych produktów do domu.

2. Sklep z ekologicznymi kosmetykami

Mamy erę na naturalne kosmetyki, bez parabenów i niepotrzebnych dodatków. Na rynku funkcjonuje kilka znanych firm, które słyną z naturalnych kosmetyków. Popularnością cieszą się także kosmetyki wegańskie i wegetariańskie, a także wszystkie te niebadane na zwierzętach. Inwestycja w eko drogerię to również łączny koszt około 30 - 100 tysięcy złotych.

3. Sklep zielarski

Zielarskie sklepy wracają do łask. Współpracę franczyzową oferuje wiele znanych i rozpoznawanych polskich brandów. Funkcjonują zarówno w postaci sklepów stacjonarnych, jak i wydzielonych wysp w galeriach handlowych. Koszt inwestycji w dużej mierze zależy od firmy, do której chcemy się przyłączyć.

4. EKO knajpa

W dobie dbania o środowisko i większy szacunek do zwierząt, zauważa się rozkwit typowo ekologicznych knajp. Nawet najwięksi franczyzowi giganci planują unikać plastiku i wprowadzają do swojej oferty papierowe słomki. Istnieją koncepty franczyzowe, gdzie miskę na zupę zastępuje "kupkowy chlebek". Inne firmy korzystają z energii, którą sami produkują. Coraz częściej odwiedzane są koncepty typowo ekologiczne, gdzie można zjeść produkty świeże i zdrowe. W formacie eko można znaleźć zarówno tradycyjne restauracje, jak i kawiarnie, lodziarnie, czy piekarnie. Produkty niekoniecznie muszą być bezmięsne. Liczy się jednak, czy faktycznie pochodzą z gospodarstw i czy posiadają odpowiednie certyfikaty. Inwestycja w lokal gastronomiczny jest zależna od wielu czynników.

Biznes ekologiczny nie jest prosty. Nie możesz nazwać swoich produktów/usług  BIO lub EKO lub dać im znak produktu ekologicznego, jeśli takie nie są. Dodatkowo musisz posiadać odpowiednią wiedzę w zakresie ochrony środowiska i uzyskiwania takich certyfikatów lub mieć zaplecze producentów/dystrybutorów, którzy Ci takie produkty zagwarantują.

Dlatego w opcji EKO biznesu warto przemyśleć biznes franczyzowy. Dzięki odpowiedniemu know-how nie musisz obawiać się o wszelkie pozwolenia, dostęp do produktów. Przynależenie do znanej marki zagwarantuje Ci także lojalność klientów.

***

Polecamy także:

4 topowe pomysły na własną knajpę

4 topowe pomysły na własną knajpę

 

Opublikowane przez: Daria Kania-Baran
facebook
x
Zapisz się do newslettera