Flesz tygodnia - czyli biznesowe newsy w pigułce (23-27.11.2020)

27 lis 2020
źródło: dlahandlu, retailnet, wh i inne informacje prasowe

Nie masz czasu na czytanie i szukanie wiadomości? Robimy to za Ciebie! Poniżej znajdziesz zbiór informacji prasowych z całego tygodnia. Najświeższe newsy z biznesu w skróconej formie i w jednym miejscu.

1. Orlen przejmuje RUCH

PKN Orlen przejmuje Ruch i obejmuje 65 procent akcji spółki. Pozostałymi akcjonariuszami spółki będą PZU i PZU Życie oraz Alior Bank. Stanowisko prezesa objął Piotr Regulski, obecny członek zarządu tej spółki.

Jesteśmy poważnym inwestorem, otwieramy kolejny rozdział w historii spółki Ruch obejmując wyłącznie nowe akcje wyemitowane przez spółkę. Dzięki przejęciu kontroli możemy już wykorzystać pewne synergie, które wzmocnią spółkę i równolegle wprowadzą nasz biznes detaliczny na wyższy poziom - powiedział prezes PKN Orlen Daniel Obajtek.

2. Sfinks: gastronomia liczy na pomoc rządu

Prezes Sfinks Polska - Sylwester Cacek ocenił, że gastronomia nie utrzyma się bez pomocy rządu.

Potwierdziły się niestety moje przewidywania, że obostrzenia zostaną przedłużone także na grudzień, gdyż co roku jest to okres zwiększonego ruchu w restauracjach ze względu na spotkania okołoświąteczne. Brak przychodów z tego tytułu dodatkowo mocno zaboli branżę. Doceniamy jednak przejrzystość ze strony rządzących i naświetlenie dalszych scenariuszy działań, co pozwala nam także planować nasze prac tak, by możliwie ograniczać straty - powiedział prezes Sylwester Cacek.

3. Pracownicy Carrefour Polska postulują o dodatek do pensji

Związkowcy, pracujący w sieci Carrefour domagają się dodatku do pensji na czas trwania pandemii.

Organizacja związkowa z uwagi na trwającą pandemię COVID-19 oraz wysokie ryzyko zakażenia pracowników w naszych sklepach, wystąpiła do zarządu Carrefour Polska o przyznanie dodatku dla pracowników w związku z zagrożeniem epidemiologicznym - napisał Paweł Skowron, przewodniczący MOZ NSZZ „Solidarność” w Carrefour Polska.

4. Firma budowlana wspiera gastronomię

Grupa ERBUD zdecydowała się by pomóc branży gastronomicznej. W każdą środę do świąt Bożego Narodzenia pracownicy zamawiają obiad w lokalnej restauracji na koszt swojej firmy.

5. Polska największym rynkiem potraw roślinnych w Europie

Według danych dostarczonych przez Uber Eats w ciągu ostatnich trzech lat liczba zamówień roślinnych potraw zwiększyła się w Polsce pięciokrotnie. Co oznacza, że Polska jest drugim największym rynkiem pod względem zamówień wegańskich posiłków w Europie.

6. Centra handlowe wracają do gry

28 listopada placówki handlowe będą mogły z powrotem wrócić do prowadzenia działalności. Nie dotyczy to jednak branży hotelarskiej i gastronomicznej.

7. Reserved z nagrodą Digital Capabilities

Marka LPP otrzymała nagrodę w kategorii Digital Capabilities za wdrożenie technologii RFID we flagowej marce Reserved. Digital Excellence Awards to konkurs, którego celem jest wyróżnienie liderów przemian cyfrowych i uhonorowanie przedsiębiorstw, które wdrożyły nowy bardziej innowacyjny model biznesowy.

8. Żabka rozpoczyna współpracę z Empikiem

Od teraz zakupy zrobione na empik.com można będzie także odebrać w sklepach Żabka.

9.  Kolejny franczyzowy lokal pod szyldem „Frentzza – Pizza & Friends

Nowa franczyzowa marka pizzerii „Frentzza – Pizza & Friends” po wrześniowym otwarciu lokalu w Płocku otworzyła w minionym tygodniu kolejny lokal tym razem w Poznaniu. Lokal znajduje się w centralnej lokalizacji Poznania przy ul. Święty Marcin 63 i będzie prowadzony przez obecnego franczyzobiorcę „Meet & Fit – Slow Food”.

10 Catering wykluczony z  Tarczy 6.0

W przegłosowanej przez Sejm ustawie covidowej nie ma kateringu. – Być może to było niedopatrzenie i uda się je „naprawić” podczas prac senackich poprzez dodanie do listy uprawnionych PKD kodu 56.21.Ztłumaczy Sławomir Grzyb, koordynator Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej Sławomir Grzyb.

***

Polecamy także:

Flesz tygodnia - czyli biznesowe newsy w pigułce (16-20.11.2020)

Tagi:

Opublikowane przez: Daria Kania-Baran
facebook