Słodko-słony biznes we franczyzie (wywiad)

20 wrz 2021

- Franczyza Cukrem i Solą jest zarówno  dla osób rozpoczynających swoją przygodę biznesową, jak i dla tych, którzy chcą rozszerzyć swoją dotychczasową działalność o sprawdzone produkty na których mogą zarabiać przez cały rok - wyjaśnia Kamil Woźniak, właściciel konceptu. 

cukrem i solą - Słodko-słony biznes we franczyzie (wywiad)Co kryje się pod pojęciem "Cukrem i Solą"?

KAMIL WOŹNIAK: Cukrem i Solą - nazwa wskazuje, że w naszych punktach oferujemy połączenie produktów słodkich i słonych. Można u nas zamówić np. słodkie churrosy z kawą karmelową, ale także wiele rodzajów frytek, zapiekanek i burgerów z szarpaną wołowiną.

W ofercie dla zainteresowanych franczyzodawców proponujecie Państwo dwa warianty współpracy - lokal stacjonarny lub punkt mobilny. Co cieszy się większym zainteresowaniem?

Obecnie pracujemy w przyczepach gastronomicznych i polecamy takie rozwiązanie. Jest ono bardziej elastyczne i optymalizuje koszty. Właśnie podpisujemy kolejną umowę franczyzową na przyczepce gastronomiczną. Jednak dajemy możliwość prowadzenia sprzedaży również w punktach stacjonarnych.

Działalność w lokalu generuje chyba większe koszty...

Zdecydowanie tak, najbardziej odczuwają to punkty sezonowe, które pracują tylko w okresie letnim. Nasza oferta franczyzowa skierowana jest również do tej grupy przedsiębiorców, którzy mogą zwiększyć swój dochód, pracując przez cały rok z nami a jednocześnie pozostawiając swój sezonowy biznes bez zmian. Np. prowadząc sezonową lodziarnie, można powiększyć asortyment o produkty Cukrem i Solą i zarabiać przez cały rok.

W obu wariantach franczyzy nie ma opłaty wstępnej. Ale nie oznacza to, że franczyzobiorca nie ponosi żadnych kosztów...

Koszty jakie franczyzobiorca ponosi na początku współpracy, to zakup przyczepy gastronomicznej z wyposażeniem. W przypadku lokalu stacjonarnego doposażenie lokalu w sprzęt niezbędny do wprowadzenia nowych produktów. Koszt adaptacji lokalu jest po stronie franczyzobiorcy. Natomiast miesięczna opłata franczyzowa to koszt od 500 PLN miesięcznie.

cukrem i solą - Słodko-słony biznes we franczyzie (wywiad)

Porozmawiajmy jeszcze o punkcie mobilnym. Co dzieje się z przyczepą w sezonie zimowym?

Nasz koncept jest idealnie dostosowany do sprzedaży przez cały rok. Obecnie wprowadziliśmy do sprzedaży party boxy, które doskonale uzupełnią ofertę w sezonie jesienno-zimowym. Party Boxy to zestawy przekąsek typu finder food na małe spotkania i większe imprezy. Ponadto w okresie zimowym zwiększa się ilość zamówień dostarczanych bezpośrednio do klienta. Natomiast jeśli lokalizacja jest typowo sezonowa, można w zimę przyczepę wykorzystać wyłącznie do produkcji party boxów.

Czy franczyza Cukrem i Solą jest dla wszystkich?

Franczyza Cukrem i Solą jest zarówno  dla osób rozpoczynających swoją przygodę biznesową, jak i dla tych, którzy chcą rozszerzyć swoją dotychczasową działalność o sprawdzone produkty na których mogą zarabiać przez cały rok.

Dziękuję za rozmowę!

Rozmowę poprowadziła Daria Kania-Baran

Tagi:

Przeczytaj także

Opublikowane przez: Daria Kania-Baran
facebook