Jak gastronomia radziła sobie w pandemii? - wyniki raportu

08 sie 2021

Jak covid-19 wpłynął na branżę gastronomiczną? Czy restauracje były przygotowane na prowadzenie działalności w oparciu o dostawy? Na te i wiele innych pytań odpowiada najnowszy RAPORT POSBISTRO 2021.

Gastronomia w pandemii - główne wnioski

  • 59% lokali gastronomicznych w wyniku lockdownu wprowadziło usługę zamówień z odbiorem osobistym lub dostawy do domu klientów.
  • Raport ujawnia także, że niektóre restauracje mimo adaptacji do nowej rzeczywistości, nie radziły sobie na rynku dostaw. Przykładem były między innymi restauracje typu premium lub fine dining, gdzie dowóz był nie do końca możliwy lub wypływał na atrakcyjność samego dania. Z kolei lokale serwujące pizzę i sushi najmniej odczuły skutki pandemii - w porównaniu do pozostałych segmentów gastronomii.

Jak radziła sobie gastronomia w pandemii - wyniki raportu

źródło: RAPORT PROSBISTRO/ Analiza obejmuje  okres od początku
2020 roku do końca czerwca 2021 roku i porównanie tydzień do tygodnia do
analogicznego okresu w 2019 roku.

Wyżej opisane badanie wykonane zostało na przekrojowej próbie obejmującej ponad tysiąc lokali gastronomicznych z różnych segmentów, które na dzień zamknięcia raportu (koniec czerwca 2021 roku), wciąż wykazywały aktywność sprzedażową.

Rok 2020 dla badanych lokali rozpoczął się lepiej pod kątem finansowym niż rok 2019. Przychody jakie notował rynek w tym okresie były od 10 do 20% wyższe niż w analogicznym okresie w 2019 roku. Zauważalny spadek przychodów nastąpił w dniu ogłoszenia pierwszego lockdownu, czyli z początkiem marca 2020 roku. Przychody przez ponad dwa miesiące były niższe o 60-80% w zależności od segmentu, po czym, po zniesieniu obostrzeń w maju 2020 roku, ponownie zaczęły rosnąć i wróciły do poziomów z 2019 roku, a w niektórych wakacyjnych tygodniach nawet przekroczyły średnią z poprzedniego roku (...) Co ciekawe, w pierwszym tygodniu czerwca, czyli po zniesieniu częściowych obostrzeń, można zauważyć wzrost przychodów o ponad 20% w porównaniu do adekwatnego tygodnia w 2019 roku. Kolejne tygodnie czerwca nie podtrzymały tej dynamiki i poziom obrotów wrócił do stanu z 2019 roku. Jedynie w ostatnim tygodniu czerwca nastąpiła delikatna, około 10-procentowa podwyżka - czytamy w wyjaśnieniu do wyżej przedstawionego wykresu. 

Jaki segment radził sobie w dowozie najlepiej?

W dowozie najlepiej radziły sobie pizzerie i restauracje sushi. Mimo covid-19, pizzerie w okresie wakacyjnym (2020), odnotowały lepszy wynik sprzedażowy, niż w analogicznym okresie w 2019 roku. Sushi odnotowało spadki na początku zamknięcia branży, ale potem wyniki tego typu restauracji unormowały się - jednak bez skoku popytowego, jak to było zauważalne w przypadku lokali serwujących pizzę.

Skąd firmy brały pieniądze na przetrwanie lockdown?

  • 53% ankietowanych otrzymało wsparcie od PFR;
  • 49% respondentów przetrwało dzięki oszczędnościom;
  • 23% wzięło kredyt;
  • 18% wybrało opcję "nie korzystałem".

75% ankietowanych uważa, ze pomoc państwa nie była wystarczająca.

CAŁY RAPORT JEST DOSTĘPNY TUTAJ

Tagi:

Przeczytaj także

Opublikowane przez: Daria Kania-Baran
facebook
x
Zapisz się do newslettera