Ile kosztuje franczyza Koku Sushi?

21 lut 2021
źródło: materiały prasowe
foto: unsplash

Ile kosztuje franczyza KOKU Sushi? Od tego pytania rozpoczynamy cykl sond, gdzie pytamy znane sieci franczyzowe o koszt inwestycji. Skąd pomysł na taki temat? Przede wszystkim dlatego, że statystyczny franczyzobiorca, który szuka pomysłu na biznes, głównie skupia się na kwestiach finansowych. Okazuje się, że cena to istotny, a nawet najważniejszy element wejścia we franczyzę dla przedsiębiorców. 

Ile zatem kosztuje franczyza KOKU Sushi? Poniżej znajdziecie Państwo odpowiedź sieci.

Franczyza KOKU Sushi obejmuje trzy modele współpracy, które różnią się między sobą kwotą inwestycji.

  • KOKU Sushi

Podstawowym i najchętniej wybieranym konceptem jest KOKU Sushi – to restauracja z salą konsumpcyjną oraz obsługą kelnerską, realizująca zamówienia na wynos i z dostawą. Do jej otworzenia niezbędny jest lokal o powierzchni od 70 do 100 m kw. Wariant ten najlepiej sprawdza się w centrach miast powyżej 40 tys. mieszkańców oraz na dużych osiedlach.

Inwestycja w KOKU Sushi wynosi ok. 120 tys. zł. Do tego należy doliczyć koszty związane z remontem lokalu. Opłata licencyjna to 25 tys. zł. Każdy franczyzobiorca ponosi także stałą miesięczną opłatę franczyzową w wysokości 2 500 zł.

  • KOKU Sushi Point

Naszą kolejną propozycją jest KOKU Sushi Point – restauracja bez sali konsumpcyjnej, nastawiona w 100% na rynek delivery. Koncept ten jest odpowiedzią na obecną sytuację na rynku gastronomicznym oraz rosnącą popularność dań na wynos i w dostawie. Kwota inwestycji wynosi ok. 40 tys. zł (plus adaptacja lokalu) – jest ona stosunkowo niska, ponieważ nie trzeba pokrywać kosztów aranżacji wnętrza, obsługi kelnerskiej czy naczyń. Opłata licencyjna to 25 tys. zł. Pobierana jest też stała opłata miesięczna w wysokości 2 000 zł.

Do otworzenia KOKU Sushi Point wystarczy lokal o powierzchni ok. 40 m kw. usytuowany w mniej eksponowanej lokalizacji z dobrym dojazdem. Preferowane miasta lub dzielnice powinny liczyć powyżej 20 tys. mieszkańców.

  • KOKU Sushi Premium

Trzecim wariantem współpracy jest KOKU Sushi Premium – restauracja o podwyższonym standardzie, w której oprócz zwykłej działalności, mogą być organizowane spotkania biznesowe czy imprezy okolicznościowe. Aby otworzyć KOKU Sushi Premium należy posiadać lokal o powierzchni 120-160 m kw. Ten model najlepiej sprawdzi się w ścisłych centrach dużych miast i najbardziej prestiżowych lokalizacjach. W przypadku opcji premium trzeba się liczyć z inwestycją rzędu ok. 300 tys. zł. Do tego należy doliczyć koszty adaptacji restauracji. Opłata licencyjna wynosi 25 tys. zł, zaś opłata stała – 3 000 zł miesięcznie.

***

Przeczytaj także:

Przegląd najlepszych światowych franczyz - Top 100 Global Franchises 2021

Przegląd najlepszych światowych franczyz - Top 100 Global Franchises 2021

Tagi:

Opublikowane przez: Daria Kania-Baran
facebook