Ile kosztuje franczyza KOKU Sushi? Od tego pytania rozpoczynamy cykl sond, gdzie pytamy znane sieci franczyzowe o koszt inwestycji. Skąd pomysł na taki temat? Przede wszystkim dlatego, że statystyczny franczyzobiorca, który szuka pomysłu na biznes, głównie skupia się na kwestiach finansowych. Okazuje się, że cena to istotny, a nawet najważniejszy element wejścia we franczyzę dla przedsiębiorców.
Ile zatem kosztuje franczyza KOKU Sushi? Poniżej znajdziecie Państwo odpowiedź sieci.
Podstawowym i najchętniej wybieranym konceptem jest KOKU Sushi – to restauracja z salą konsumpcyjną oraz obsługą kelnerską, realizująca zamówienia na wynos i z dostawą. Do jej otworzenia niezbędny jest lokal o powierzchni od 70 do 100 m kw. Wariant ten najlepiej sprawdza się w centrach miast powyżej 40 tys. mieszkańców oraz na dużych osiedlach.
Inwestycja w KOKU Sushi wynosi ok. 120 tys. zł. Do tego należy doliczyć koszty związane z remontem lokalu. Opłata licencyjna to 25 tys. zł. Każdy franczyzobiorca ponosi także stałą miesięczną opłatę franczyzową w wysokości 2 500 zł.
Naszą kolejną propozycją jest KOKU Sushi Point – restauracja bez sali konsumpcyjnej, nastawiona w 100% na rynek delivery. Koncept ten jest odpowiedzią na obecną sytuację na rynku gastronomicznym oraz rosnącą popularność dań na wynos i w dostawie. Kwota inwestycji wynosi ok. 40 tys. zł (plus adaptacja lokalu) – jest ona stosunkowo niska, ponieważ nie trzeba pokrywać kosztów aranżacji wnętrza, obsługi kelnerskiej czy naczyń. Opłata licencyjna to 25 tys. zł. Pobierana jest też stała opłata miesięczna w wysokości 2 000 zł.
Do otworzenia KOKU Sushi Point wystarczy lokal o powierzchni ok. 40 m kw. usytuowany w mniej eksponowanej lokalizacji z dobrym dojazdem. Preferowane miasta lub dzielnice powinny liczyć powyżej 20 tys. mieszkańców.
Trzecim wariantem współpracy jest KOKU Sushi Premium – restauracja o podwyższonym standardzie, w której oprócz zwykłej działalności, mogą być organizowane spotkania biznesowe czy imprezy okolicznościowe. Aby otworzyć KOKU Sushi Premium należy posiadać lokal o powierzchni 120-160 m kw. Ten model najlepiej sprawdzi się w ścisłych centrach dużych miast i najbardziej prestiżowych lokalizacjach. W przypadku opcji premium trzeba się liczyć z inwestycją rzędu ok. 300 tys. zł. Do tego należy doliczyć koszty adaptacji restauracji. Opłata licencyjna wynosi 25 tys. zł, zaś opłata stała – 3 000 zł miesięcznie.
***
Przeczytaj także:
Przegląd najlepszych światowych franczyz - Top 100 Global Franchises 2021