Jak otworzyć małą gastronomię?

15 Cze 2021
artykuł sponsorowany

Jeśli po cichu marzysz o założeniu własnego biznesu, to założenie małej działalności gastronomicznej, opartej na franczyzie, może być dla Ciebie strzałem w dziesiątkę! Otworzenie tego typu małej gastronomii jest bardzo proste i w tym artykule omówimy wszelkie niezbędne do tego kroki. Wcześniej oczywiście musisz dobrze się zastanowić i zbadać rynek – czy otwierany przez Ciebie punkt faktycznie obroni się i wyróżni spośród oferty innych, podobnych biznesów. Jeśli uważasz, że jest nisza na rynku i chcesz ją zapełnić, ale nie masz gotówki – forma finansowania leasingowa lub na podstawie kredytu 50/50 może okazać się lepszym pomysłem.

Pierwszym krokiem jest wybranie, czy decydujemy się na otworzenie działalności w lokalu, czy też mieć mobilny punkt sprzedażowy. Warto pamiętać, że należy spełnić wszelkie wymagania wymienione w ustawę o bezpieczeństwie żywności i żywienia (z 25 sierpnia 2006 r.) oraz rozporządzenie dot. higieny środków spożywczych (z 29 kwietnia 2004 r.). Wiąże się to nie tylko z zadbaniem o odpowiedni stan placówki gastronomicznej, ale też zakupienie odpowiedniego wyposażenia (w tym także kasy fiskalnej i terminalu płatniczego) i spełnienia norm dotyczących bezpieczeństwa.

Bardzo często zdarza się tak, że teren, który mógłby być strategicznym miejscem do handlu, jest posesją prywatną. Zwłaszcza, gdy znajduje się np. blisko jeziora lub pola namiotowego. W takim przypadku można porozmawiać z właścicielem. Jest szansa, że za pewną opłatą zgodzi się, by zaparkować przyczepę na jego terenie.

Wybierając nasz program franczyzowy, dostajesz w pełni wyposażoną, ruchomą przyczepę gastronomiczną, którą możesz postawić niemalże w każdym miejscu lub też specjalnie zaprojektowaną wyspę handlową - wyjaśnia franczyzowa marka Kotlet w Bułce

Pamiętaj o wymogach sanitarnych

Należy również zdobyć odpowiednie wymogi sanitarne, które musi spełniać dany lokal czy ruchoma placówka, aby otrzymać pozytywną opinię od Sanepidu. Otrzymanie koncesji i odpowiednich pozwoleń to kolejny krok – są one niezbędne np. jeśli chcemy sprzedawać alkohol czy napoje z dodatkiem alkoholu.

Pamiętaj – wybierając franczyzę, masz szansę na otworzenie własnego biznesu, z dostępem do bezcennego pakietu know-how oraz budowanego latami zaplecza logistycznego. Jeśli jesteś zainteresowany, sprawdź już teraz ile możesz realnie zarobić i skontaktuj się z nami – z przyjemnością wszystko wyjaśnimy i opowiemy o szczegółach - dodaje Kotlet w Bułce.

Więcej na temat tej franczyzy znajdziesz TUTAJ

Przeczytaj także

Opublikowane przez: Daria Kania-Baran
facebook
x
Zapisz się do newslettera