- Sieć pizzerii Gruby Benek działa na rynku gastronomicznym od 20 lat. W tym czasie otworzyła kilkadziesiąt lokali na terenie całego kraju, a teraz postanowiła pójść o krok dalej i stworzyć całkowicie nowy koncept franczyzowy. To odpowiedź na wszystkie wyzwania pandemicznej i postpandemicznej rzeczywistości gastronomii. – Ostatni rok mocno zmienił naszą branżę i to jak działają lokale – mówi Katarzyna Włodarczyk-Pięta. – Szybkie i sprawne dostawy stały się kluczowe i to nie tylko w czasie lockdownu. Klienci oczekują natychmiastowej gratyfikacji i usługi na najwyższym poziomie, a inwestorzy poszukują bezpiecznych biznesów z niewysokim progiem inwestycji i możliwością elastycznej adaptacji do warunków rynkowych. My mamy na to odpowiedź - dodaje.
Benek Pizza Express, czyli samodzielne moduły gastronomiczne mają charakter przenośnych pizzerii, w formie gotowych modułów, które można postawić w dowolnym miejscu. Model skierowany jest dla wszystkich tych przedsiębiorców, którzy nie chcą otwierać stacjonarnego lokalu i angażować się w jego wynajem, remont i adaptację. Sieć informuje, że przygotowane przez nią moduły są w pełni wyposażone i gotowe do pracy. Zaopatrzone są także w takie innowacje jak: ładowarka do samochodów elektrycznych czy panele fotowoltaiczne na dachu.
Gruby Benek deklaruje, że mobilna pizzeria jest gotowa do ustawienia i uruchomienia sprzedaży w ciągu 3 dni (czyli zdecydowanie szybciej niż przygotowanie stacjonarnego lokalu).
- Moduły Benek Pizza Express od zaplecza wyglądają jak nowoczesne restauracje – mówi Katarzyna Włodarczyk – Pięta. – Część magazynowa i produkcyjna wyposażone są w sprzęty, które automatyzują i usprawniają cały proces wytwarzania pizzy, burgerów i smażonych kurczaków stanowiących podstawę oferty naszych lokali. Dopełnieniem jest tutaj niewielka sala dla klientów i miejsce na przestronny ogródek osłonięty automatyczną markizą. Bezpieczeństwo zapewniają systemy przeciwpożarowe, przeciwzalaniowe i monitoring, a wygodę pracy oświetlenie, wentylacja i klimatyzacja. A to dopiero początek bogatej funkcjonalności modułów, która pomyślana została tak, aby były one nie tylko komfortowe, ale również ekologiczne - dodaje.
Benek Pizza Express to format dla osób, które chcą otworzyć swój biznes w miejscowościach od 10 tysięcy mieszkańców. Koszt inwestycji w nowy, w pełni wyposażony moduł zaczyna się od 230 tysięcy złotych z możliwością leasingu. Jednorazowa opłata licencyjna wynosi 20 000 zł, a miesięczna opłata franczyzowa to 6% od obrotu, z czego 2% reinwestowane jest w działania marketingowe - czytamy w komunikacie prasowym.