Portal Entrepreneur opublikował wyniki badania, przeprowadzonego przez Naukowców z Uniwersytetu Jerzego Waszyngtona, dotyczące poziomu chemicznych plastyfikatorów dodawanych do żywności fast food. Wyniki pokazały wyjątkowo niepokojące stężenie tej potencjalnie szkodliwej chemii we wszystkich pobranych próbkach.
Naukowcy podjęli się zbadania żywności z trzech kategorii: pizza, hamburgery i tex-mex. Jedzenie ze znanych sieci przebadano pod kątem obecności 11 różnych chemikaliów oraz plastyfikatorów. W 82% próbek znaleziono ftalany DnBP. Zaś 70% badanej żywności zawierało ftalany DEHP. Jak podaje Entrepreneur, najczęściej występującym ftalanem był DEHT, którego wysokie stężenia było obecne w 86% próbek.
Wyniki przedstawiono na podstawie analizy 64 różnych produktów z sieci: McDonald's, Burger King, Pizza Hut, Domino's, Tex-Mex Taco Bell i Chipotle. Portal nie podaje jednak jakie stężenie było obecne w konkretnych produktach, i która z sieci wypadła najgorzej.
Znalezione ftalany wykorzystywane są do produkcji takich rzeczy, jak rury przemysłowe, rękawice gumowe, szampony, mydła i podłogi winylowe. Według naukowców, mogą być one bardzo szkodliwe dla zdrowia, i nawet powodować raka, choroby tarczycy oraz bezpłodność.
*Wyniki zostały przeprowadzone w zagranicznych oddziałach sieci. restauracji (Teksas).