Powstała pierwsza zero-emisyjna restauracja McDonald's!

23 Lip 2020
źródło: materiały prasowe

McDonald's zakończył budowę pierwszej restauracji, która ma wytwarzać całą własną energię z odnawialnych źródeł energii. Restauracja znajduje się w Disney World Resort, na Florydzie. Globalna, flagowa restauracja ma służyć jako centrum edukacyjne  i testować rozwiązania zmniejszające zużycie energii i wody w całej sieci.

Ekologiczny budynek został zaprojektowany przez firmę Ross Barney Architects z Chicago we współpracy z firmą architektoniczno-inżynierską CPH z Florydy. Posiada panele ze szkła fotowoltaicznego, dach pokryty panelami słonecznymi i oświetlenie parkingowe zasilane energią słoneczną. Posiada także zautomatyzowany system energetyczny i jadalnię z pasywną wentylacją zaprojektowaną do cyrkulacji powietrza i regulacji temperatury. Ściany zewnętrzne budynku pokryte są bujną roślinnością. Co ciekawe, w środku budynku zamontowano rowery kinetyczne dla klientów.

Powstała pierwsza zero-emisyjna restauracja McDonald's!

-Te bezprecedensowe czasy tylko podniosły znaczenie innowacji, które sprzyjają długoterminowemu bezpieczeństwu i zrównoważonemu rozwojowi - powiedział w oświadczeniu prasowym Marion Gross, dyrektor ds. Łańcucha dostaw McDonald's w Ameryce Północnej.

Ta zero-emisyjna restauracja jest bardzo ważnym krokiem w działalności sieci McDonald's i ma na celu zmniejszenie naszego śladu węglowego i znalezienie znaczących rozwiązań w walce ze zmianami klimatu.

Powstała pierwsza zero-emisyjna restauracja McDonald's!

Według amerykańskich ekspertów nowa zero-emisyjna restauracja, zaprojektowana pod kątem zerowej energii może wywołać pozytywny szum w polityce i PR sieci McDonald's. A  nawet zaimponować ekologicznym konsumentom. Inni eksperci twierdzą, że to mały krok w dordze sieci do bycia eko. Bo według nich problem z dużą emisją gazów jest spowodowany nie samym wykorzystywaniem energii a brakiem zmian w łańcuchu dostaw  i zmniejszeniem ilości produkcji potraw mięsnych w tej sieci.

Obiekt nie jest jeszcze otwarty ( z uwagi na COVID-19) dla klientów stacjonarnych, ale poprzez Drive-Thru mogą z niego korzystać kierowcy oraz zamawiający dowóz posiłków.

***

Polecamy także:

Kim była "matka" i pionerka światowej franczyzy?

Kim była "matka" i pionerka światowej franczyzy?

Opublikowane przez: Daria Kania-Baran
facebook
x
Zapisz się do newslettera