Sezonowe Żabki to zarówno placówki stacjonarne, jak i te zlokalizowane w specjalnie stawianych pawilonach. W tym roku tych modułowych sklepów będzie 22. Wszystkie sklepy są otwarte 7 dni w tygodniu.
– Pierwsze modułowe sklepy sezonowe sieci Żabka powstały nad morzem – w Międzywodziu i Międzyzdrojach – w 2016 roku. Od początku są one bardzo dobrze postrzegane przez naszych klientów, jak również franczyzobiorców, dlatego co roku rozwijamy ten koncept. Sklepy sezonowe to nie tylko wygoda dla turystów w codziennych zakupach spożywczych w czasie urlopu , ale także możliwość dodatkowego rozwoju i przychodu dla franczyzobiorców, którzy na co dzień prowadzą sklep w standardowych lokalizacjach w regionie – mówi Przemysław Kijewski, dyrektor ds. operacyjnych w firmie Żabka Polska.
Żabka zapewnia prowadzącym sklepy sezonowe franczyzobiorcom pawilon wraz z całym wyposażeniem i umożliwia prowadzenie takiego punktu zgodnie ze standardami sieci. Franczyzobiorcy, jako niezależni przedsiębiorcy, samodzielnie podejmują decyzje dotyczące zatrudnienia pracowników, w tym rekrutacji oraz ewentualnych benefitów.
– Sklepy sezonowe prowadzę od 5 lat. W takim sklepie ruch jest duży i utrzymuje się przez cały dzień. Sklep sezonowy wymaga więc codziennych dostaw, znacznie większej liczby osób na zmianie oraz sprawnej obsługi klienta. Odpowiednie dobranie załogi, to jedno z ważniejszych zadań jakie stoi przed franczyzobiorcą prowadzącym placówkę sezonową – mówi Klaudia Chojna, franczyzobiorczyni prowadząca sklepy sezonowe w Stegnie i Jantarze.
- W sezonowych Żabkach klienci chętnie kupują produkty z oferty gastronomiczną Żabki, jak np. świeżo mieloną, różnorodną kawę na wynos, przekąski na ciepło. W placówkach tych dużą popularnością cieszą się także szybkie przekąski, przekąski słodkie i słone. Klienci bardzo chętnie sięgają po produkty chłodzone, jak np. napoje czy lody, dlatego w sklepach sezonowych ich oferta jest szeroka – wylicza Klaudia Chojna.
Franczyza INFO wystosowała również w tej sprawie zapytanie do sieci. W odpowiedzi otrzymaliśmy informację, że sezonowe Żabki są z reguły prowadzone przez wieloletnich franczyzobiorców sieci i stanowią dla nich dodatkowy dochód oraz możliwość rozwoju.
Oferując do prowadzenia sklep sezonowy, kierujemy się doświadczeniem oraz postawą prosprzedażową franczyzobiorcy. W tym roku wysłaliśmy informacje do wszystkich franczyzobiorców z regionów, w których znajdują się sklepy sezonowe, z zaproszeniem do ich prowadzenia po to, aby umożliwić zgłoszenie się wszystkim chętnym. Spośród zainteresowanych, wybraliśmy franczyzobiorców, którym zaproponowaliśmy do prowadzenia sklepy - odpowiedziało nam Biuro Prasowe Żabka.