Salvatore Scolaro pochodzi z Mesyny (w języku włoskim Messina), miasta położonego w północno-wschodniej części Sycylii. A z branżą lodową związany jest od dzieciństwa. Jako mały chłopiec pracował w rodzinnej lodziarni. Teraz Salvatore dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem również z twórcami konceptu franczyzowego - SiGelato.
Korzystamy z bogactwa owoców i orzechów sprowadzanych prosto z Sycylii. Nasze kultowe już lody pistacjowe, wyrabiamy na bazie pistacji z Bronte - małej miejscowości u podnóża wulkanu Etna, która słynie z ich produkcji. Tak samo owoce. Podjęliśmy współprace z lokalnymi rolnikami, od których sprowadzamy pomarańcze, cytryny i brzoskwinie, które dojrzewają spokojnie w sycylijskim słońcu.
Pochodzę z Messiny, która znajduje się na wschodzie Sycylii. Mój dziadek wiele lat temu otworzył tam lodziarnię, w której pracowałem od 12 roku życia. Na początku tylko w sezonie letnim, a później już codziennie. To był prawdziwy rodzinny biznes - wszyscy pracowali tam razem, łącznie z wujami i ciotkami. Z lodami jestem więc związany od najmłodszych lat, to już będzie ponad 30 lat.
Można tak powiedzieć (śmiech). Praca nad konceptem SiGelato trwała rok. To był bardzo intensywny czas, kiedy przekazywałem wiedzę dotyczącą techniki wyrabiania lodów, komponowania smaków i dobierania składników. Efektem tej rocznej pracy jest ponad 80 wyjątkowych smaków, a zapewniam, że jest to dopiero początek.
Zależy od regionu i miejscowości. Południe Włoch preferuje bardziej tłuste, pełniejsze smaki: śmietankę, pistację, orzech laskowy i czekoladę. Na północ od Neapolu bardziej popularne są delikatniejsze lody, na przykład sorbety.
90% sukcesu lodów tkwi w składnikach. Najlepsze smaki pochodzą z natury, czyli ze świeżych owoców, pistacji, śmietanki czy mleka. Tu nie można chodzić na skróty i korzystać z aromatów czy sztucznych barwników. Marka SiGelato jest wyjątkowa, ponieważ nasze lody i sorbety mają wyłącznie naturalne kolory, które pochodzą z owoców.
Praca nad smakiem i całą recepturą to najbardziej istotny i czasochłonny proces całej produkcji. Każdy nowy smak testujemy na sporej grupie osób. Musimy mieć pewność, że proporcje każdego składnika są idealne! Dopiero później zaczynamy szerszą produkcję, aby do wszystkich punktów dostarczyć uwielbiane i najlepsze produkty.
Prace nad SiGelato poprzedziły badania upodobań smakowych Polaków. Jak się okazało, najbardziej popularne są tutaj lody klasyczne, takie jak śmietankowe, truskawkowe, czekoladowe, czy modny ostatnio słony karmel. Zdecydowaliśmy, że te smaki znajdziecie w każdym punkcie SiGelato. Dodatkowo na stałe dostępna będzie sycylijska pomarańcza, która jest naszym topowym produktem.
Współtworzyłem ten koncept jako Sycylijczyk zapewniam, że są przepyszne.
***
Przeczytaj także:
SiGelato, czyli franczyza prosto z Sycylii
Salvatore