Uprawa dyni jako pomysł na biznes?

31 sie 2020

Uprawa warzyw w Polsce z roku na rok coraz bardziej się rozwija. Poza standardowym rolnictwem, fermy dyniowe stają się coraz bardziej popularne. Może warto więc spróbować takiego biznesu? W końcu sezon jesienny za pasem, a ta pora roku mocno utożsamiana jest właśnie z dynią. 

Królowa Jesieni, bo tak określa się to warzywo zyskuje na popularności wśród upraw oraz posiada stale niegasnące zainteresowanie odbiorców. Krok po kroku polscy rolnicy zbliżają się do poziomu, jaki widzimy w krajach zachodnich. Warto od razu nadmienić, że rynek zbytu w Polsce nie dotyczy jedynie sezonu jesienno - zimowy, choć to ten okres powoduje największe zyski u plantatorów. Dynie sprzedaje się nie tylko w celu bezpośredniej konsumpcji, ale również na przetwórstwo oraz do pozyskiwania pestek, które posiadają duże grono odbiorców w kraju.

Kilka aspektów związanych z dynią i jej uprawą:
  • Sadzenie następuje, gdy ziemia jest nagrzana do co najmniej 15 stopni Celsjusza. Odbywa się ono bezpośrednio do gruntu lub z rozsady (czyli młodych roślin uzyskanych po wysianiu nasion np. w szklarniach).
  • "Nie lubi" zimna, więc zbiory są od połowy września do pierwszych przymrozków. "Przemarznięta" nie nadaje się do przechowywania.
  • Zbiory prowadzi się, gdy faza wzrostu jest zakończona, o czym świadczą m.in. usychające części zielone, intensywny kolor, drewniejąca łodyga oraz charakterystyczny odgłos przy popukiwaniu w dynie. Ważna jest ostrożność, aby nie uszkodzić warzyw, ponieważ takie bardzo szybko gniją.
  • Przechowywanie jest w pomieszczeniach suchych.
  • Nasiona dobrze magazynowane potrafią zachować zdolność kiełkowania nawet do 10 lat.
  • Rynek zbytu na pestki jest istotny dla plantatorów, ale towar należy dobrze przygotować przed dostarczeniem. Poza zebraniem i wysuszeniem, należy je również wyczyścić a nierzadko też wypolerować.
  • Jest warzywem jednorocznym, a jej wzrost zależy od warunków pogodowych, w szczególności nawodnienia i ilości słońca. Susza jest bardzo szkodliwa.
  • Odległość między roślinami musi wynosić co najmniej metr z powodu dużej ilości pędów jakie wytwarzają.
  • Dyni nie należy "traktować" chemią, jedyny dopuszczalny środek to przedsiewny. Nawożenie musi odbywać się organicznie.
  • Uprawa jest najlepsza na glebach żyznych, przepuszczalnych, posiadających dużo składników odżywczych i minerałów. Ważne też, aby łatwo się nagrzewały.
Czy taki biznes się opłaca?

Ilość ferm trudna jest do zweryfikowania. Jest wiele dużych areałów, natomiast dynię bez problemu można hodować w przydomowym ogródku). Systematycznie z roku na rok uprawa dyni wzrasta, jednak szacuje się (opierając się na danych z 2018 roku), że wciąż nie przekracza 1% ogólnej gospodarki rolnej warzyw w Polsce. Biznes ten tak naprawdę może prowadzić każdy, choć na pewno osoby posiadające grunt o dużej powierzchni, lub z możliwością nabycia, mogą liczyć na większe zyski. Warto nadmienić, że przy posiadaniu większego obszaru można zastosować uprawę jako atrakcję dla dzieci i dorosłych. Dzięki czemu zainteresowanie danym miejscem zdecydowanie wzrośnie, a być może przyciągnie potencjalnych odbiorców.

autor: Małgorzata Zalewska

***

Polecamy także:

Branża konopna coraz popularniejsza!

Branża konopna coraz popularniejsza!

Tagi:

Opublikowane przez: Daria Kania-Baran
facebook