Lody z automatu badane są w kierunku bakterii chorobotwórczych tj. Salmonella oraz Listeria monocytogenes oraz w kierunku mikroorganizmów wskaźnikowych tj. bakterii Enterobacteriacae. Próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, natomiast 115 próbek z 23 partii zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae - czytamy w opisie wyników.
Jak wyjaśnia sanepid, bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo - jelitowe.
Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej - czytamy w opisie z kontroli.
Po przebadaniu lodów z nadmorskich automatów, wydano 16 decyzji administracyjnych z rygorem natychmiastowej wykonalności zakazujących produkcji i wprowadzania do obrotu lodów - do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań. Nakazano także przeprowadzić skuteczne procesy mycia i dezynfekcji sprzętu, powierzchni produkcyjnych oraz przedłożenia wyników badań potwierdzających ich skuteczność, przeprowadzenie ponownych szkoleń personelu. 7 przedsiębiorców poinformowano o wynikach badań oraz o konieczności wzmożenia reżimu sanitarnego w celu wyeliminowania wszelkich zanieczyszczeń.
Najgorzej wypadły obiekty w miejscowościach Sławno (20 zakwestionowanych próbek, na 20 zbadanych), Szczecinek (10 na 10) oraz Drawsko Pomorskie (5 na 5).
Za zakwestionowane wyniki badań przedsiębiorcy zostaną obciążeni kosztami. Sanepid zapowiada, że tego typu kontrole sprawdzające będą przeprowadzane sukcesywnie, a ich wyniki zostaną uwzględnione w kolejnych planach urzędowych kontroli.
LISTA KONTROLNA Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej: