Tłusty czwartek w Pączkowni mamy codziennie, ale rzeczywiście w ten najsłodszy dzień w roku nie nadążamy wysmażać ręcznie robionych pączków. Oprócz klientów, którzy ustawiają się w długich ogonkach od rana do wieczora, dostarczamy również pączki do lokalnych firm. Przygotowania do Tłustego Czwartku rozpoczynamy już na początku stycznia.
Pączkownia to marka rodzinna która powstała z miłości do … naszej babci, a właściwie do wspomnień związanych z czarami odprawianymi w babcinej kuchni. Jej pączki to słodkie arcydzieło, któremu nikt nie może się oprzeć - również nasi Klienci.
Przepis na pączki oparty jest na unikatowej, rodzinnej recepturze, która od 1937 roku przekazywana jest z pokolenia na pokolenia. Nigdy nie mieliśmy wątpliwości, że nasze pączki pokochają wszyscy! Dlatego trzy lata temu otworzyliśmy pierwszy punkt w Śremie, a pączki od razu zyskały grono zwolenników wśród lokalnej społeczności. W Pączkowni smakołyki wysmażane są od ręki, na oczach Klientów, zawsze ciepłe i pełne cudownego nadzienia.
Od samego początku działalności mieliśmy zapytania na temat franczyzy. Marka zdecydowała się na rozwój poprzez franczyzę dopiero kilka miesięcy temu, nabór na zainteresowanych możliwością otwarcia mobilnego konceptu Pączkowni ogłoszono w październiku. Odzew jest ogromny. Od tego czasu niemal codziennie otrzymujemy zgłoszenia od zainteresowanych osób, podpisaliśmy już kilka umów franchisingowych i jesteśmy w trakcie rozmów nad kolejnymi punktami. Nasze punkty własne doskonale prosperują już od ponad dwóch lat, mamy też jeden punkt franczyzowy w Niemczech. Jednak to nie ilość, ale oryginalny koncept, know-how, spójny marketing i pakiet wsparcia dla franczyzobiorców są kluczowe w pierwszych latach działalności i przyciągają potencjalnych zainteresowanych otwarciem Pączkowni.
Tak, marka została zauważona przez Klientów z zachodniej granicy i w listopadzie 2020 r. byliśmy już na oficjalnym otwarciu Pączkownia Frische Berliner w Osnabrücku. Aktualnie rozmawiamy z osobą zainteresowaną master franczyzą w Niemczech.
Doświadczenie w prowadzeniu lokalu gastronomicznego nie jest konieczne, ponieważ zapewniamy know-how, szkolenia, pełną pomoc przy otwarciu lokalu i wsparcie na każdym etapie funkcjonowania. Oczywiście jak każdy biznes i ten wymaga inwestycji finansowej, jednak zwrot z inwestycji następuje średnio po trzech miesiącach. Posiadamy dostęp do atrakcyjnych lokalizacji i udzielamy pomocy w znalezieniu najlepszego miejsca na biznes.
Mimo, że przyczepa to tylko 10m2 powierzchni, jest doskonale przemyślana i funkcjonalna. Pełni rolę punktu sprzedaży, kuchni i magazynu jednocześnie dlatego nie jest konieczne wynajmowanie dodatkowej powierzchni magazynowej. Specjalnie zaprojektowana konstrukcja przyczepy umożliwia jej sprawne przewiezienie w dowolnie wybrany punkt. To ogromny atut, dający ogromną elastyczność i i możliwość prowadzenia biznesu zawsze tam gdzie są nasi Klienci. Nie bez znaczenia jest niski czynsz wynajmu miejsca postoju i krótsze sezonowe umowy najmu.
Obostrzenia dotyczące gastronomii nie wpłynęły na naszą markę ponieważ od początku działalności nasze punkty nastawione są na sprzedaż przez okienko. Bez problemu można zachować bezpieczną odległość, szybko zamówić i zjeść w dowolnym miejscu, bez konieczności kontaktu z obsługą i innymi Klientami. Dzięki temu działamy nieprzerwanie na 100 %.
***
Polecamy także:
Food Truck we franczyzie Makaruna za jedyne 27 000 zł!