10 procent klientów Fit Cake, to osoby, które musiały zrezygnować z glutenu

15 kw. 2021
źródło: materiały prasowe

- Deser zasługujący na miano fit powinien być naprawdę skrupulatnie wyliczony. Muszą się zgadzać wszystkie makroskładniki, ma być dostosowany do potrzeb energetycznych konkretnego klienta, a przede wszystkim nie ustępować smakiem tradycyjnym, cukrowym słodyczom - pisze Fit Cake w swoim komunikacie prasowym.

przeczytaj także: Biznes bez mięsa, czyli przegląd wege franczyz

Sieć przeszła pozytywnie proces weryfikacji Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Słodycze bez glutenu sprzedawane są w 25 punktach franczyzowych Fit Cake. Dlatego oprócz liczenia kalorii i makroskładników, firma komponuje składniki dla osób zmagających się z różnymi problemami.

- Na początku wyszliśmy od zasady “no sugar”, ale z czasem zauważyliśmy, że ludzie wykluczają z pokarmów różne inne szkodzące im składniki: np. gluten czy mleko i trend ten się nasila - mówi Ewelina Choińska, współwłaścicielka sieci.Około 10 proc. naszych klientów to osoby, które musiały zrezygnować z glutenu z powodów zdrowotnych, np. są chore na celiakię. Bardzo duża grupa naszych klientów to dzieci z różnego rodzaju alergiami czy chorobami układu pokarmowego. Jak każdy maluch lubią słodycze, a kupując u nas mają pewność, że bezglutenowe torty, ciasta bez cukru, batony, lody i inne smakołyki są bezpieczne - dodaje. 

Receptury ciasta przygotowywane są na podstawie wyliczonych kalorii, jak i makroskładników. Bardzo często bazują na warzywach lub kaszy jaglanej.

Pomyślałam, że jeżeli marchewka daje tak spektakularny efekt, to może pietruszka też - mówi Ewelina Choińska. - Ciasto przypomina konsystencją i smakiem drożdżowy placek. Do ugotowanej pietruszki dodajemy mąki kukurydzianej, jogurtu i mleka sojowego, słodzimy erytrolem. Serwujemy z dodatkiem malin i czekolady, którą wytwarzamy w naszej manufakturze z mleka kokosowego. Ten kto nie wie, że do jego produkcji użyto korzenia pietruszki, nie wyczuwa jej aromatu i zachodzi w głowę, z czego to jest. Spory, 200-gramowy kawałek tego ciasta ma tyko 222 kalorie - dodaje.

Fit Cake to sieć lokali produkująca zdrowe słodycze bez cukru i bez glutenu. Marka działa na polskim rynku od 2017 roku jest rozwijana w modelu franczyzowym.

Tagi:

Przeczytaj także

Opublikowane przez: Daria Kania-Baran
facebook