Rozwijają wirtualne restauracje we franczyzie! (wywiad)

07 lip 2021

W naszym portfolio posiadamy wybór kilku marek, do których należą ProKURAtura - opierająca się na najlepszych trendach w przygotowaniu kurczaka; Vito Calzone - łączący idealne ciasto i klasyczne składniki w formie włoskiego pieroga; Grube Pierogi - zawierające zarówno klasyczne i najbardziej znane pierogi, jak nowe zaskakujące pomysły na pierogi; Wege Gang - marka która powstała z miłości do jedzenia bezmięsnego; Asia Plate - koncept, w którym każdy miłośnik kuchni chińskiej, tajskiej i wietnamskiej znajdzie coś dla siebie; Pork Favor - wyjątkowy koncept kulinarny, który oferuje dania z wieprzowiny; Rano Podano - dania idealne zarówno na wczesne i późne śniadanie - wymienia Marek Cynowski, CEO Rebel Tang, w wywiadzie dla Franczyza INFO.

Pomysł na wirtualne restauracje, to Państwa odpowiedź na warunki pandemiczne?

Pomysł faktycznie wpisuje się w boom na zamawianie jedzenia z dowozem, jednak jeszcze przed COVID-19 był to silny branżowy trend, a obserwując rynki zachodnie zwróciliśmy uwagę, że zarówno w Polsce, jak i Europie Środkowej nie ma jeszcze operatora wirtualnych restauracji. Start naszych pierwszych restauracji skorelował akurat z końcem pierwszej fali pandemii i odblokowaniem branży gastronomicznej w maju ubiegłego roku, co dalej pokazało, że nasz model biznesowy sprawdza się zarówno w trakcie obostrzeń, jak i bez nich. W każdym z tych scenariuszy jest to przede wszystkim źródło rentownego przychodu dla naszych partnerów. Podsumowanie pierwszego roku naszych działań pokazało, że było to dla nich kilka milionów złotych dodatkowego przychodu. Jesteśmy już obecni w dziewięciu miastach w Polsce i planujemy już start działań w kolejnych.

Mówią Państwo o sobie firma "food-tech". Co kryje się pod tym terminem?

Rozwijanie restauracji dzięki innowacjom może być wyzwaniem, szczególnie kiedy nasi partnerzy mają na głowie inne priorytety oraz niekoniecznie muszą się znać na technologii. Wspieramy współpracujące z nami kuchnie na każdym kroku od zapewnienia pełnej integracji platform jak Glovo, Uber Eats, Wolt, Bolt oraz strony www. Wszystkie zamówienia przyjmowane są w jednym urządzeniu; po działania promocyjne oraz zmiany w menu, które opieramy na analizie danych w czasie rzeczywistym. Pracujemy nad rozwojem algorytmów uczenia maszynowego, które zoptymalizują logistykę dostaw oraz gospodarkę magazynową co zapewni minimalizowanie strat i zwiększenie zysku.

Informujecie Państwo, że tworzycie totalnie inny pomysł na biznes. A przy użyciu big data jesteście w stanie określić jakiego typu restauracja jest pożądana w konkretnym miejscu. Jak to wygląda w praktyce?

W praktyce współpracujące z nami kuchnie skupiają się tylko i wyłącznie na przygotowaniu smacznego posiłku zgodnie z naszymi standardami. Zapewniamy marki, wsparcie, marketing oraz technologię, pokrywamy wszystkie koszty prowizji platform Uber Eats, Glovo, Wolt i Bolt, odpowiadamy za generowanie nowych zamówień każdego dnia oraz obsługę klienta. Przed uruchomieniem nowej lokalizacji, analizujemy jej potencjał zarówno pod kątem możliwości partnera, a także otoczenia środowiskowego - poprzez posiadane narzędzia i zagregowane przez nas dane analizujemy w promieniu 4 km -  ilu jest potencjalnych zamawiających, jakie kuchnie są już dostępne, ile restauracji jest w okolicy.

rebel tang - wirtualne kuchnie we franczyzie

Jakie franczyzowe marki znajdziemy w Państwa portfolio?

W naszym portfolio posiadamy wybór kilku marek, do których należą ProKURAtura - opierająca się na najlepszych trendach w przygotowaniu kurczaka; Vito Calzone - łączący idealne ciasto i klasyczne składniki w formie włoskiego pieroga; Grube Pierogi - zawierające zarówno klasyczne i najbardziej znane pierogi, jak nowe zaskakujące pomysły na pierogi; Wege Gang - marka która powstała z miłości do jedzenia bezmięsnego; Asia Plate - koncept, w którym każdy miłośnik kuchni chińskiej, tajskiej i wietnamskiej znajdzie coś dla siebie; Pork Favor - wyjątkowy koncept kulinarny, który oferuje dania z wieprzowiny; Rano Podano - dania idealne zarówno na wczesne i późne śniadanie.

Ciekawy koncept i wiele możliwości! Pozostaje mi zatem życzyć powodzenia w jego rozwijaniu!

Rozmowę poprowadziła Daria Kania-Baran

Tagi:

Przeczytaj także

Opublikowane przez: Daria Kania-Baran
facebook