Franczyzowy model odgrywa ważną rolę w gospodarce amerykańskiej. Przed pandemią, w 2019 r., produkcja gospodarcza generowana przez punkty franczyzowe działające w Stanach Zjednoczonych, wynosiła około 787,5 miliarda dolarów i stanowiła 3% PKB kraju. Co ciekawe, restauracje szybkiej obsługi (fast food) stanowiły zaledwie jedną czwartą amerykańskiego franchisingu.
(...) raport pokazuje, jak ważne są franczyzy w napędzaniu naszej gospodarki, gdy wychodzimy z pandemii Covid-19. Zalety modelu franczyzowego są niezaprzeczalne. Napędzają wyższą sprzedaż, zatrudniają więcej pracowników niż ich odpowiednich i są liderami we własnych społecznościach, przyczyniając się do wzrostu gospodarczego, tworzenia miejsc pracy i przedsięwzięć charytatywnych (...) – powiedział Matthew Haller, prezes i dyrektor generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Franczyzowego.
Jak franczyza wpływa na amerykańską gospodarkę? Kluczowe wnioski z raportu:
Na potrzeby raportu ankietowano ponad 4000 operatorów franczyzowych.